1314107739_241711361_1-security-guard-ThalasseryСаудитска Арабия ще назначи частни охранители, които да издирват и водят обвиняеми и свидетели в съда, съобщава Saudi Gazette. Досега това е било задача на полицията.

Висшият съдебен съвет ще проведе заседание през следващата седмица, за да бъде обсъдено приемането на закон според който вече частни охранителни фирми ще трябва да издирват и предоставят на съда необходимите хора за делата, вместо това да бъде правено от полицията. Този ход ще бъде предприет като част от усилията на Министерството на правосъдието за подпомагане на съдебната система в Кралството. Целта е да се осигури по-бърза съдебна система и да се изчистват висящите от години дела и неизпълнени присъди.

Проектът още не е в сила и тепърва предстои да бъде обсъждан, но вероятността да стане действителност е огромна. Тази възможност вече е обсъдена щателно с частния сектор. Междувременно министерството на административните и финансовите въпроси одобри преди две седмици назначаването на 1040 охранители, които да се грижат за нуждите на съдилищата и на нотариусите.  Според експерти назначението на частни охранители в съдебната система е наложителна мярка. В момента в Саудитска Арабия има над 20 000 съдебни решения, които чакат да бъдат  изпълнени, но все още не са.

Print Friendly, PDF & Email