изтеглен файлВластите в САЩ са много близо до създаване на нова система за следене, която е способна да разпознава моментално отделни хора в тълпа, съобщават американските медии. Правителството вече е провело изпитания на новата технология и освен леки заглаждания, тя е почти готова за използване.

Работното й заглавие е Biometric Optical Surveillance System (Биометрично-оптична система за следене). BOSS ще позволи на службите да следят и идентифицират терористи, въведени в базата им данни, моментално ако преминат покрай такава камера. Дори да се опитват да се слеят с тълпата. Технологията ще бъде съчета с вече съществуващата огромна система от камери за следене, разположена в повечето американски градове по стълбовете за улично осветление.

Целта на BOSS е да намали рискът от терористични актове на места на провеждане на масови мероприятия като този в Бостън. BOSS технологията не представлява обикновена камера с вградена възможност за интелигентен видеоанализ. Тя използва вид биометрична идентификация като изследва лицата на хората и им прави им уникален „3D подпис” на базата на няколко снимки, взети от различни ъгли, а после ги сравнява с лицата на въведените в базата данни на агенциите издирвани терористи и престъпници. Ако камерата засече такова лице – алармира на полицията.

Технологията е сложна и скъпа защото освен самата идентификация изисква събиране на огромен брой данни и търсене между още по-огромен брой данни, съхраняване, предаване и получаване на огромни потоци информация. Освен това тя трябва да бъде създадена така, че да работи при всякакви атмосферни условия и да няма значение това ден или нощ е. Много американци са против системата, защото тя ще се струва милиарди на държавата, а освен това ще е поредното нарушаване на личното пространство.

Print Friendly, PDF & Email