global-hawk-1Американската армия ще разположи специални далекообхватни дронове за видеонаблюдение тип Global Hawk на територията на Япония през следващата година, съобщава „Вашингтон Пост”. За първи път Пентагона е успял да издейства подобни права за разполагане на безпилотни самолети в региона.

Като начало военновъздушните сили на САЩ ще разположат „два или три” дрона в неопределена военна база в Япония. Основната мисия на безпилотните роботи ще бъде да се следи и шпионира Северна Корея. Това е уникална възможност за следене на положението там. Америка вече има подобни дронове, разположени на базата й в Тихия океан Гуам, но тя е твърде далеч и Северна Корея е на ръба на обхвата на дроновете, а техните полети често отпадат заради лошото време.

Със сегашното разположение в Япония, дроновете ще могат да обхванат много по-голяма част от територията на комунистическата страна. Global Hawk са най-добрите и високотехнологични дронове за шпионаж на САЩ. Те летят на височина от над 18 000 метра и са извън обхвата на повечето ракети. Освен това са способни да извършват полети в продължение на 28 часа и да изминат 9 000 морски мили.

Наличието на тези дронове в Източна Азия обаче дразни Китай, която разкритикува Япония заради намерението й да се сдобие с безпилотни самолети тип Globaw Hawk. Според Китай това ще ескалира напрежението между двете страни. Освен обявеното шпиониране на Северна Корея обаче, Globaw Hawk могат да послужат и за набиране на информация за китайските военни кораби около островите Сенкаку в Източнокитайско море, които са спорна територия и причина за много конфликти между Китай и Япония. Може би именно това е цената  за успешното споразумение между Вашингтон и Токио.

Освен Globaw Hawk на територията на Япония ще бъдат разположени и американски морски патрулни самолети тип  Navy P-8. Това ще са първите подобни самолети разположени извън пределите на САЩ. В допълнение към това в южната част на Япония ще бъде инсталирана и нова противоракетна радарна станция, която ще започне да функционира следващата година. Тя е предназначена да намира и деактивира навреме евентуални балистични ракети, изстреляни от страна на Северна Корея.

Америка има около 50 000 войници разположени в Япония – повече от всяка страна в света освен Афганистан. Сега, с допълнителното разполагане на дронове, самолети и радари, Китай става все по-недоволна от американското военно присъствие в региона.

Print Friendly, PDF & Email