САЩ призоваха всяка страна да скъса дипломатическите си отношения със Северна Корея, като чрез преустановяване на търговските връзки на комунистическата страна Щатите се надяват да се предизвика натиск, който да накара върхушката в КНДР да седне на масата за преговори, е заявила американската посланичка в ООН Ники Хейли.

С последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета Северна Корея “избра агресията” пред мирния процес, каза тя и допълни, че “ако избухне война, не си правете илюзии, севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен”.

Русия обаче отхвърли призива на САЩ да скъса търговските и дипломатическите си връзки с КНДР след новия ракетен пуск, съобщи Франс прес.

“САЩ трябва да заявят направо дали с провокационните си действия целят Северна Корея да бъде унищожена”, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. САЩ “обявиха за декември мащабно извънпланово учение. Налага се впечатлението, че всичко е направено специално с цел Ким Чен Ун да изгуби самообладание и да предприеме поредното авантюристично действие”, каза Лавров.

КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета “Хвасон-15” на 29 ноември, която е принципно нова разработка и може да удари повечето градове в САЩ, включително Вашингтон.

Print Friendly, PDF & Email