САЩ и Русия са д7-62вете страни с най-голям износ на оръжия в света, сочи доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), предава КРОСС. В периода 2009-2013 г. 76% от целия световен износ на оръжия се пада на пет страни – САЩ, Русия, Германия, Китай и Франция. 56% от тях са само на САЩ и Русия.

През 2009-2013 г. Русия е доставяла оръжия на 52 страни, най-вече самолети на Индия през 2013-та. Всъщност 75% от всички оръжия на огромната Индия се предоставят именно от Русия, като САЩ държат едва 7%. Драстично са нараснали през отчетния период покупките на оръжия от страните край Персийския залив – с 23% от 2008 до 2013 г. Саудитска Арабия, например, се е изкачила от 18-о на 5-о място в списъка на основните вносители на оръжия в цял свят.

Най-големите вносители на оръжия вижте Тук!

САЩ е страната, която доставя най-много оръжия в Персийския залив – 45% от всички. Вашингтон е сключил и редица големи дългосрочни сделки, с които да поддържа нивото и за напред. През 2013 г. правителството на САЩ за пръв път разреши на американски компании да продават за държави от региона крилати ракети от клас въздух-земя

Според СИПРИ през периода се отбелязва подчертано засилване на оръжейните потоци в посока Африка, Америка, Азия и Океания, а оръжейните доставки за Европа намаляват.

Print Friendly, PDF & Email