pict_20090202PHT48044Пентагона ще изхарчи колосалната сума от 5.242 милиарда долара до края на 2014 г. за поддръжката на един от най-сигурните и жестоки затвори в света – Гуантанамо Бей в Куба.

В доклад на Министерството на отбраната се казва, че само за текущата година разходите за този затвор ще бъдат над 450 милиона долара. Пентагонът е изчислил, че харчи средно 2.7 милиона долара годишно за всеки един от 166-те затворници, което е абсолютен рекорд.

За сравнение най-сигурният затвор в САЩ, който се намира във Флоренция, Колорадо, харчи „едва“ 78 000 долара годишно на затворник.

Затворът Гуантанамо Бей е лагер за извънсъдебно задържане със сгради за разпити. Лагерът е построен през 2002 г. от администрацията на Джордж Буш за задържане и разпитване на важни политически и военни затворници от войната в Афганистан и по-късно в Ирак. Затворът се смята за едно от най-срамните петна и груби нарушения на човешките права на САЩ. Затворниците не са под защитата на Женевската конвенция. Разпитите се осъществяват чрез мъчения – побой, забрана от заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода и други. Официално обвинение е повдигнато на много малък процент от затворниците.

Този затвор беше една от предизборните теми на Барак Обама през 2008 г., който призна, че лагерът е символ на нарушаване на човешките права на правителството на САЩ. Въпреки обещанията обаче 166 души остават в скандалния затвор.

Print Friendly, PDF & Email