Тази нощ САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия. Бомбардирани са били цели на сирийското правителство в Дамаск и Хомс, където се предполага, че има обекти, които са свързани с производството на химически оръжия.

Атаката е обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп в обръщение към нацията излъчена тази сутрин.

От бойни самолети и кораби са изстреляни над 100 ракети “Томахоук”, но официалната сирийска информмационна агенция твърди, че повечето от тях са свалени от сирийската противовъздушна отбрана. Припомняме, че преди малко повече от година САЩ бомбардираха сирийската база „Шайрат“, отново след химическата атака в провинция Идлиб.

Според военни експерти това е най-мащабната до момента атака срещу режима на Асад. Американския министър на отбраната Джеймс Матис обаче казва, че става въпрос за “еднократен” удар с ограничени цели.

От изявление на Пентагона става ясно, че са поразени няколко цели: научноизследоватерски център в Дамаск, складово помещение западно от Хомс, и още едно, към което има и команден център, също в Хомс. Тези цели според него са свързани със сирийската програма за химически оръжия.

Print Friendly, PDF & Email