SarbiaСърбия изнемогва в усилията да приеме всички, нелегални имигранти, преминали границата на страната. Трудностите на западната ни съседка започват на сръбско-македонската граница, пише в статия вестник „Стандарт“. Срещу 150 евро каналджии им помагат да влязат в Сърбия. Още 500 евро струва прекарването до границата с Унгария и Европейския съюз. Мнозина обаче не достигат мечтаната Западна Европа, а остават в Сърбия. Само за първите 6 месеца на годината граничарите са засекли 5000 опита за пресичане на границата. Веднъж заловени, нелегалните имигранти искат убежище.

Изчакването на статута обаче не е дори на пода в някоя порутена сграда, а направо в гората, или както бежанците я наричат – джунглата край един от общо двата лагера за временно настаняване. „Нямаме пари за ядене. Край лагера ни дават храна веднъж дневно. Не умряхме в Сирия, но явно ще умрем тук“, казва бежанецът Зияд Хюсеин. „Когато проблемите свършат, искам да си ида в Сирия. Там е хубаво – най-хубавата държава“, твърди Али Бартас, също сирийски бежанец. Скоро в джунглата температурите ще паднат и ще завали сняг, а място за настаняване няма. Опитите за изграждане на трети бежански лагер удрят на камък. „Когато държавата реши да строи нов център за бежанци в някой град, всеки път има протести на местното население. Въпросът се превръща в политически и държавата просто отстъпва и не решава проблема“, обяснява Радос Джурович от Центъра за защита на бежанците.

За разлика от България, която не може да върне бежанците, пристигнали от Турция, заради липса на спогодба, Сърбия връща в Македония фалшивите бежанци, които не бягат от войната, а се опитват нелегално да имигрират.

Print Friendly, PDF & Email