Снимка - www.sxc.hu/

Снимка – www.sxc.hu

Руски военни самолети ще могат да използват военновъздушна база в Кипър след постигане на историческо споразумение между двете страни, съобщава КРОСС. Освен това ще се договори и акостирането на руски военни кораби в пристанищата на страната.

Русия ще има право да използва военновъздушната база „Андреас Папандреу“  на западното крайбрежие на Кипър. Москва е поискала да наеме постоянни места във военновъздушната база, но първоначално нейното използване ще бъде ограничено само за самолети за хуманитарни и спешни спасителни операции. На руските военновъздушни сили няма да бъде позволено да използват съоръжения за съхранение в базата.

Най-голямото пристанище в Кипър – Лимасол пък ще бъде отворено за руски военни кораби. В края на декември 2013 г. за първи път в историята на международното сътрудничество между Кипър и Русия в пристанището на Лимасол пристигна крайцерът „Петър Велики“, най-мощният кораб във военноморските сили на Русия сега.

Според военния министър на Кипър Фотис Фотиу, решението е част от плана на правителството за поддържане на нарастващото геостратегическо и геополитическо значение на Кипър, който може да играе стабилизираща роля в района на Средиземноморието. Кипър се превръща във фактор на стабилност, сигурност и мир в региона и тази негова роля носи многобройни и значителни политически и икономически ползи за страната, заяви министърът и при посещението си на акостиралата в началото на годината в Лимасол фрегата от военния флот на Китай. Освен това на острова действат две британски военни бази, съгласно Договора за независимост на Кипър от Великобритания.

Print Friendly, PDF & Email