wikipedia.org

wikipedia.org

Президентът на Русия, Владимир Путин, е наредил незабавното започване на маневри, за да се провери бойната готовност на военните части в Западна Русия.

Проверката ще се проведе между 26 февруари и 3 март на два етапа.

В комплексната проверка са включени и части от Централна Русия, а по думите на Сергей Шойгу, Министър на отбраната на Русия, са задействани „сили на противовъздушната отбрана, десантни части и транспортна авиация за пренос на далечни разстояния“. Командването на Западния военен окръг е в Санкт Петербург и той се простира от западните брегове на Северния ледовит океан до границите с Украйна и Беларус. Централният военен окръг е с командване в Екатеринбург и обхваща територия от Сибир до Урал.

Няколко високопоставени руски политици и депутати в сряда заявиха, че е изключен вариант страната да изпрати военни части в Украйна. Външното министерство в Москва обаче по няколко пъти на ден разпространява съобщения за „екстремисти“ и опасност от верско насилие в западната си съседка. Частите на Черноморския флот на Русия, разположен в Крим, продължават службата си в обичаен режим, но се взимат допълнителни мерки за сигурност в случай на провокации, съощава РИА „Новости“, позовавайки се на военен източник от Севастопол, където е командването на флота. По думите му от вчера с бронирана техника са подсилени някои КПП и няма никакви инциденти.

За задвижването на войски съобщиха регионални руски медии още във вторник през нощта. Интернет изданието 73online.ru от Уляновск цитира източник, пожелал анонимност, според който 31-ва десантно-щурмова бригада се подготвя няколко части от нея да отпътуват за Украйна още тази седмица. „Момчетата са готови за бойни действия и нестандартни ситуации. Подобни командировки в горещи точки не са новост за нас, затова няма никаква паника и суетене“, казва източникът. Същото издание твърди, че в края на миналата седмица за един от стратегическите обекти в Крим, от Толияти е била изпратена бригада спецназ на Главното разузнавателно управление на армията.

„Ройтерс“ допълва, че става дума за демонстриране на мускули в напрежението със Запада заради Украйна.
В същото време от Крим журналисти съобщават за сблъсъци между привърженици и противници на новата власт в Киев. В Симфоропол, столицата на автономния район, се провеждаше заседание на местния парламент, който изрично съобщи, че не се обсъжда въпрос за излизането на Крим от Украйна, а всички подобни твърдения „са провокация с цел дискредитиране на Върховния съвет“. Сесията бе прекратена в следобедните часове.

Print Friendly, PDF & Email