Русия разкри уникален автомат, който може да стреля и под вода, и на суша еднакво ефективно. До сега оръжието е било пазено в раздел „свръхсекретно”. Това ще е новото оръжие на руските военноморски специални части.

До момента армията е използвала за суша автомат „Калашников” и за под вода друго оръжие. Сега вече единственото, което е нужно, е да се смени пълнителят с патроните.  Автоматът е разработен в конструкторското бюро в град Тула и вече е демонстриран на провеждащата се в Москва Международна изложба „Интерполитех-2013“.

Оръжието амфибия е дълго 685 мм, изстрелва по 800 куршума в минута, радиусът му на точност е около 500 метра, а теглото му е 4.6 кг. Водните му патрони са със същите габарити като сухопътните и се побират в същия пълнител. Автоматът е снабден с 40 mm. гранатомет. Според разработчиците новото оръжие е съпоставимо, ако не и превъзхождащо, легендарния AK-47.
ads_1

„За сега няма страна в света, която да е разработила оръжие, което да е способно да стреля едновременно и под вода, и на суша”, коментира представител на екипа създал уникалното оръжие.

Автоматът е разработен още през 2007 г. и до сега е бил изпитван в операции в Черно Море, Далечния Изток и Севера.

Print Friendly, PDF & Email