Smetlivi

Стражевият кораб от руския Черноморски флот „Сметливи“

Руски боен кораб прекоси Босфора в посока източната част на Средиземно море рано вчера сутрин, съобщава „Хюриет“. Това е стражевият кораб от руския Черноморски флот „Сметливи“. 114-метровият „Сметливи“ има на борда си противоракетна система. Три други руски бойни кораба преминаха през Босфора на 5 септември – разузнавателният кораб SSV-201 и двата десантни кораба „Минск“ и „Новочеркаск“, пише news.bg.
„Сметливи“ е разрушител от клас „Кашин“. Той е създаден по нареждане на съветското правителство през 60-те години на XX век и е на въоръжение от юли 1966 година. Влиза в Черноморския флот на ВМС на Русия от 1969 година. През 1990 година корабът е модернизиран. Става част от руските ВМС след колапса на Съветския съюз през 1991 година. Корабът е върнат на въоръжение от 1995 година. Сега той е снабден с модерната ракетна система SS-N-25. През 2009 година корабът отново е изтеглен за модернизиране. Връща се в средата на 2011 година и участва в съвместни руско-италиански военноморски учения в Средиземно море. През 2013 година корабът е последният разрушител от клас „Кашин“, който е на въоръжение в руските ВМС.

От ВМФ припомнят, че на 17 септември в района на източното средиземноморие пристига ракетният крайцер „Москва“, а на 29 септември в района на сирийското крайбрежие пристигат още ракетният катер „Ивановец“ и ракетният кораб „Штил“. Става ясно още, че в петък отряд кораби е минал Дарданелите и вече на разпореждане на командването на средиземноморската ескадра.

Print Friendly, PDF & Email