rusiaРусия узаконява доброволните охранителни отряди, съобщават световни медии. Законът ще бъде гледан в руската Дума утре на второ четене и най-вероятно ще бъде приет. В много райони на страната това е обичайна практика, но сега вече ще бъде и законна. Тъй като на много места престъпността е голяма, полицията не се справя с нея, а хората нямат пари за охранителни фирми, е много популярна практика гражданите сами да се грижат за своята охрана. Цивилните се организират, за да патрулират по улиците, да наблюдават маршрути на деца и ученици, да пазят входовете си от наркомани, крадци и алкохолици.

В страната действат над 45 000 обществени охранителни формирования. В тях участват над 450 000 души от цяла Русия, а над 42 000 цивилни са извънщатни сътрудници на полицията. Това е може би най-мащабната цивилна охрана, организирана някога. Според руската полиция, която одобрява тези формирования, законът трябва да упълномощи охранителните отряди да проверяват документи и да задържат хулигани, крадци и други нарушители на реда. Освен това трябва да имат права да спасяват хора в случай на природни стихии и дори да участват в охраната на държавната граница. Полицията оповести доклад, който показва, че само за миналата година, благодарение на тези отряди, в страната са разкрити над 32 000 престъпления, установени са 460 000 административни нарушения и са задържани 357 526 нарушители.

Подобна практика има и в САЩ, разказва dir.bg. През 1972 г. в САЩ също бе създадена програма „Съседско наблюдение“, финансирана от федералния бюджет. Докато изпълняват задълженията си, отрядниците получават правата на шерифи – могат да арестуват заподозрени, да правят обиски и да охраняват местопрестъпление.

И въпреки всички хубави и положителни страни, задържаните престъпници и разкритите престъпления, не всичко е толкова розово, колкото изглежда. Много хора и най-вече експерти са на мнение, че по този начин се нарушават човешките права. Когато стотици хиляди обикновени граждани играят ролята на охранители и полицаи, винаги има рискове за злоупотреба с властта, нерегламентирани арести, задържания и обвинения по лични причини и много други. Именно за това най-добрият начин за справяне с проблемите за сигурността и престъпността, си остава полицията и частните охранителни фирми. Законна, регламентирана и професионална работа.

Първите доброволни отряди се появяват във Великобритания в средата на 17-и век. Днес там действат групи с различни наименования към общините или местните полицейски участъци. Отрядниците нямат никакви привилегии, но имат право да извършват т. нар. граждански арест, както и всички останали британци, изтъква „Росийская газета“.

Подобна практика имаше и в латиноамериканските и африканските страни, където заради огромната престъпност хората сами организираха доброволни охранителни отряди. Те обаче тотално прекалиха с властта си и започнаха да раздават собствено, крайно дясно правосъдие, доближаващ се до тероризъм – убийства, побои, жестоки екзекуции и много други. Не случайно днес са известни като „ескадрони на смъртта”.

Print Friendly, PDF & Email