Снимка - "РИА Новости"

Снимка – „РИА Новости“

Модернизирането на руския Черноморски флот, вероятно, ще се ускори във връзка със събитията в Украйна и влизането в състава на Русия на Република Крим и Севастопол, съобщава „Гласът на Русия”. Според експертите бойният потенциал на Русия в Черно Море може да се увеличи значително и трябва да се засили бреговата охрана.

През тази година моряците ще получат 3 неатомни подводници и 2 противодиверсионни катера, но според експертите това е недостатъчно. Не трябва да се изключва възникването на нови заплахи, в случай че в Украйна надделеят силите, които се опитват със силови методи да върнат Крим на Украйна, отбелязва експертът Константин Сивков.

„За решаването на онези задачи, които сега стоят пред Русия, Черноморският флот явно е недостатъчен. Неговата численост трябва да бъде увеличена 2,5-3 пъти. Най-напред флотът се нуждае от бойни кораби за близката морска зона – корвети и ракетни катери. При присъединяването на Крим радикално се подобри системата за базиране на Черноморския флот. А също така възможностите за поддържане на дееспособността на много по-голяма група на флота, отколкото бяха преди това.” казва той.

Черноморският флот се нуждае от кораби за океанската зона, за да се поддържа военноморското присъствие на Русия в Средиземноморския басейн. Затова там трябва да има 2 ракетни крайцера тип „Атлант”, 6-8 големи противоподводни кораба, миноносци или фрегати. Освен това, Черноморският флот се нуждае от около 10 неатомни подводници и до 3 полка морска авиация, в това число един полк на изтребителната авиация. В момента броят на американските бойни кораби в морето надвишава 10.

Що се отнася до действията на корабите на НАТО, трябва да отбележим, че НАТО сега едва ли ще тръгне пряко да се конфронтира с Русия, предвид ядрения й потенциал. Но е възможен локален конфликт, ако в Украйна възникне реален вътрешен граждански конфликт. Засега няма предпоставки за усложняване на отношенията между Русия и НАТО”, допълва Константин Сивков.

Print Friendly, PDF & Email