SECВ последните няколко дни, в интернет се появиха много спекулации, че е сключен договор между САЩ и Русия, относно охраната на големи мероприятия. Според слуховете двете страни са се договорили да обменят персонал с цел по-голяма ефективност. Това би означавало руски охранители и сили за сигурност да пазят големи публични събития в САЩ.

Американското правителство обаче бързо потуши тези спекулации, казвайки, че няма да има обмен на военен или охранителен персонал между двете страни. Споразумение между Федералната агенция за извънредни ситуации и руското Министерство на извънредните ситуации има, но от друго естество. То не предвижва обмен на охранители, а обмен на информация.

Споразумението  между двете страни е единствено за обмен на опит и за осигуряването на сигурността по време на масови мероприятия (като маратона в Бостън, Супер топката и т.н). Много американци обаче изтълкуваха това като съмнително и обвиниха правителството, че ще позволява на чужди охранители да бъдат разположени на важни обществени събирания. Говорител на американското правителство успокои духовете и категорично каза, че става въпрос единствено за временна обмяна на различни експерти, които да споделят своя опит с колегите си от чужбина за изграждането на една по-добра система за сигурност.

Print Friendly, PDF & Email