Снимка - www.knews.kg

Снимка – www.knews.kg

Рекордно малко са били жертвите на авиокатастрофи през 2013 г., съобщава „Уайър”. Едва 265 са загиналите през изминалата година от осъществените общо 31 милиона полети в целия свят. В периода 2002-2012 г. са загивали средно около 712 души годишно.

Президентът на Мрежата за авиационна сигурност Харо Рентън каза, че и броят на инцидентите е рекордно малък – 29 за средно 32. Според него това се дължи на все по-затегнатите, високотехнологични и ефикасни мерки за сигурност по летищата и при полетите. Важна роля играе и засилването на контрола в сектора, както и усиленият обмен на данни между различните служби.

Най-тежката катастрофа за 2013 г. е тази в Русия на 17 ноември при която се разби „Боинг 737” при опит за кацане в Казан. При катастрофата загинаха всичките 50 души на борда.  Друг случай е аварийното кацане на самолета в Сан Франциско където загинаха 3-ма души, а 180 бяха ранени. И в двата случая става въпрос за грешка на пилотите. Авиокомпаниите от Африка пък са отговорни за около 20% от всички инциденти, въпреки че оттам тръгват едва 3% от всички полети.

Print Friendly, PDF & Email