80h2Ch1

„Персоналът е въоръжен и обучен. Всеки опит да бъдат наранени децата ще бъде смъртоносно наказан.“

Разрешиха на учителите американския щат Арканзас да ходят въоръжени на работа, съобщиха американските медии. Тази мерка за сигурност е поставена заради все по-зачестилите случаи в САЩ на масови убийства или опити за убийства в училищата.

Още в края на август много от училищата в щата заявиха намерението си да въоръжат с пистолети учителите, работещи в тях, за да не се допуска втора подобна трагедия от тази през декември 2012 г., когато 20-годишен младеж застреля 20 деца, шестима възрастни и след това се самоуби.

Затова и от специална комисия бе разрешено законно учителите да могат да носят оръжие на работното си място. С този закон всички учителите в целия Арканзас, включително и останалите служители в училищата, ще могат да се въоръжат. Разрешението ще бъде в сила две години. Учителите ще преминат през специални курсове, където ще се учат как да използват и съхраняват оръжието си.

Според много политици и хора обаче, това решение е не само незаконно, но и скандално. След зачестилите масови убийства в САЩ имаше засилени дискусии на това трябва ли да се дават разрешителни за оръжия толкова лесно. Вместо да намалят оръжията обаче, в Арканзас правят точно обратното. В някои аспекти учителите да ходят въоръжени е дори по-опасно. Ами ако стрелят по грешка или не улучат потенциалния нападател, а някое дете? Ами ако някои учителски пистолет попадне в ръцете на ученик? Да не говорим как се отразява на учебната обстановка фактът, че учителя ти по музика или рисуване има затъкнат Desert Eagle на колана. Много по-удачно би било предприемането на други мерки, както в различните щати на Америка. Най-добре по-труден достъп на оръжия като цяло и частни охранителни фирми от въоръжени професионалисти, които да бдят за сигурността на децата. Защото това им е работата.

Print Friendly, PDF & Email