61176917Пиратската партия в Германия се обяви срещу полицейското видеонаблюдение с безпилотни самолети, съобщават световните медии.  Партията разкри, че е изпратила малък четиримоторен дрон, който е успял без проблеми да се приземи на два метра от германския канцлер Ангела Меркел, по време на предизборен митинг в неделя.

По време на митинга 40-сантиметров дрон кръжал около тълпата и снимал политиците от партията на Меркел –  Християндемократически съюз в южния германски град Дрезден. Тогава внезапно се приземил буквално на метри от канцлера на Германия. Операторът на самолета бил задържан от полицията, но скоро са го пуснали. Оказва се, че това е 23-годишен специалист по информационни технологии, привърженик на партията.

По този начин пиратската партия символично е изказала несъгласието с полицейското видеонаблюдение и е показала на управляващите, че дори те могат да бъдат лесно следени.  „Целта на тази акция бе да покаже на канцлера и на министъра на отбраната какво е да бъдеш наблюдаван от безпилотен самолет”, обясни заместник-председателят на партията. „Според нас използването на безпилотни самолети в изграждането на европейската сигурност е много пагубно развитие на ситуацията. Именно тази проблематика бихме искали да извадим наяве с акцията”, допълни той.

Print Friendly, PDF & Email