Снимка - pctechmag.com

Снимка – pctechmag.com

Една от най-големите компании за компютърна сигурност в света „Лабораторията на Касперски” е открила глобална мрежа от кибершпиони, използващи уникален вирус способен да зарази почти всеки компютър, наречен Careto (или The Mask), съобщават руските медии. Вирусът краде документи, кодиращи ключове и друга конфиденциална информация и най-вероятно е създаден по поръчка на някое правителство.

Една от особеностите на Careto е наличието в мрежата на версии на троянеца за платформи Mac OS X, Linux, Android и iOS. Вирусът не е насочен към „обикновени” хора, цели на кибер престъпниците, които са го създали, са правителствени служби, дипломатически офиси, енергийни компании и изследователски организации, както и компютрите на политици. Престъпниците действат най-малко от 2007 г. насам, но повечето атаки са направени през 2012 г. Атакувани са общо над 1000 цели в 31 държави по света, вкл. САЩ, Китай, Великобритания, Испания, Полша и др. Създателите на вируса, вероятно са с испански произход.

Самото заразяване с Careto се извършва чрез електронни писма с връзки към фалшиви сайтове, които инфектират компютрите със зловреден софтуер в зависимост от конфигурацията на системата. Последствията за заразените системи са катастрофални – троянецът прихваща каналите за комуникации и започва да събира  интересуващата го информация. Careto освен това може да зарежда допълнителни модули, които изпълняват други задачи. От Лабораторията определят този вирус като най-развития до момента изобщо.

От Касперски смятат, че става въпрос за мрежа от кибепрестъпници, които са покровителствени от много високо равнище, защото нивото на професионализъм и самозащита на групата е изключително високо, което не е характерно за киберпрестъпниците. В момента продуктите на Касперски откриват и премахват всички известни версии на вируса, но кибершпионите още не са спрени. За да се унищожи шпионската мрежа, е необходимо международно сътрудничество на органите на реда, казват от антивирусната компания.

Вижте как Франция даде 1 млрд. за киберсигурност!

Print Friendly, PDF & Email