135573980642291564a_bИзраелският закон за забрана за носене на оръжията на частните охранители вкъщи, за който бяхме писали, влиза в сила от днес. Обаче, точна както се очакваше, едва 1/3 от всички охранители в страната ще успеят да се съобразят с него.

Законът е приет от правителството заради зачестилите инциденти със служебно оръжие на охранители извън работно време. Днес стартира учебната година в Израел и заедно с нея новия закон. Въпреки това близо 4 500 охранители в училищата ще продължат да носят известно време своите пистолети вкъщи.

Длъжностно лице в Министерството на сигурността, пожелало анонимност, заяви пред haaretz.com, че министъра на образованието и министъра на сигурността са се съгласили да се намери решение на проблеми в рамките на 3 месеца и тези охранители да не бъдат оставяни без оръжие. Допълнително министерството е разрешило на други 4 000 охранители в страната, живеещи в зони с висок риск, да продължат да носят служебното си оръжие вкъщи.

Други хиляди охранители обаче, на практика незаконно, ще трябва да задържат оръжието си вкъщи, защото сейфовете, които са поръчани за работните им места, все още не са пристигнали от чужбина. Все пак е позволено на охранителните фирми, които могат да предоставят доказателства, че такива поръчки вече са направени, да позволят на служителите си да прибират бойното си оръжие до края на септември.

Според експерти в страната никога не е имало толкова огромно и внезапно търсене на сейфове. Именно на това се дължи и тяхното забавяне.

Новият закон търпи много критики. Според експерти правилното решение в случая е било да се намали броя на охранителите с разрешение да носят оръжие, а не вместо това във всички банки, училища и търговски обекти в страната да има разхвърляни хиляди сейфове с оръжия. Освен това, независимо кой плаща за новите сейфове, този фактор със сигурност ще повиши цената на охранителите от което страда обществеността.

В последните 10 години в Израел е имало над  30 случая с убийства, извършени от охранители със служебно оръжие, извън работно време.

Print Friendly, PDF & Email