Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

В САЩ осъдиха 84-годишна монахиня, която успя да проникне в строго охранявания периметър на ядрена централа в южния американски щат Тенеси, съобщава DarikNews. Монахинята получи присъда от 35 месеца. Сестра Меган Райс успява през юли 2012 г. да проникне през всички защитни системи и заграждения на един от най-строго охраняваните обекти в Америка.

Сестрата е била придружавана от двама пацифисти. Тримата са прекарали близо два часа в пределите на обекта, преди да бъдат задържани от охраната. През това време те успели да разпънат плакати, на които написали с помощта на спрейове „Нека да работим за мира, а не за войната“. Те изцапали с червена боя стените на сграда, в която се складирал и третирал обогатен уран, използван за производството на атомни бомби. Инцидентът стана причина за преразглеждане на стандартите за сигурност в ядрените централи в страната, което породи много последващи скандали. Меган Райс, която беше призната за виновна, лично помоли съдията, който разглеждаше делото й, за максимална присъда.

Моля ви, не бъдете снизходителен към мен. Да остана в затвора до края на живота си е най-голямата чест, която можете да ми окажете„, заяви тя в съда. Другите двама активисти – Майкъл Уоли на 64 години и Грег Бьорти-Обед на 58 години, бяха осъдени на пет години и два месеца затвор, защото в миналото са извършвали други нарушения на закона.

Print Friendly, PDF & Email