obama_kastro

Президентът на САЩ Барак Обама се ръкува с кубинския си колега Раул Кастро на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела. Това е безпрецедентен жест между лидери на двете страни, които са в конфликт от половин век

Близо сто държавни и правителствени ръководители от цял свят присъстваха на панихидата на стадион „Soccer City“ в Йоханесбург. Сред официалните лица бяха американският президент Барак Обама със съпругата си Мишел, бившите президенти Джордж Буш, Бил Клинтън и Джими Картър, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и неговият предшественик Кофи Анан, президентите на Франция, Германия, Бразилия, Куба, премиерите на Великобритания и Индия. На церемонията присъстваха и едни от най-изявените борци срещу апартейда – музикантите Питър Гейбриел и Боно от U2, общо около 94 000 души.

Цялото VIP-присъствие естествено наложи и адекватни мерки за сигурност. Основният ангажимент бе поет от местната частна охранителна фирма Sidas Security. В деня преди церемонията на стадиона „Soccer City“ охранителите са монтирали бронезащитни стъкла във VIP-ложата. Те са проверили основно подстъпите към официалната трибуна и местата, на които е трябвало да бъдат официалните гости. Освен това е съставен отделен план за взаимодействие с частните охрани на всеки от високопоставените посетители. Пътищата, водещи към стадиона, в деня на церемонията са били затворени за масово движение, като са се ползвали само от ескортите за церемонията. Частните охранители са създали отлична организация за пропускателен контрол на церемонията, факт, отбелязан от редица световни медии, както и в специално заявление на Соломон Макгейл, прессекретар на полицията в ЮАР.

През следващите три дни тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение в президентския дворец „Юниън Билдингс“ в Претория. Погребението ще се състои на 15 декември в селището Куну, където Нелсън Мандела е израснал и където живееше след оттеглянето си от голямата политика.

Print Friendly, PDF & Email