security_bigОхранителите в Саудитска Арабия се оплакват от неуважителното и обидно държание към тях, съобщава Saudigazette.com.sa. Те настояват професията да бъде защитена от закона от словесни и физически нападения като тези на лекарите и полицаите в повечето страни.

Все повече гардове се оплакват, че са обиждани по време на изпълнение на служебните им обекти по търговските центрове. Някои дори твърдят, че често тези кавги се обръщат и до физическо насилие. Мнозинството на охранителите заявяват, че населението игнорира тяхната социална роля в обществото. Освен това те имат искания работното им време да бъде сведено до приемливи равнища, а заплатата да отговаря на свършената работа. Също така охранителите имат предложение вместо униформа да носят народна носия, тъй като по този начин ще получат нужното уважение и почитание.

Националното дружество за правата на човека е квалифицирало злоупотребата с охранители като психически тормоз. Според него подобно отношение може да доведе до вреда в морала на охранителите и до небрежност при изпълнение на служебните задължения. Дружеството заявява, че не случайно толкова охранители в страната се оплакват от лоша работна средна, отношение и заплата.

Ибрахим Хазази, който работи като частен охранител, разказва, че е бил в много ситуации, в които е подложен на подигравки и обиди. Дори понякога се е достигало до физически атаки. Обикновено тези нападения идват от тинейджъри, но не рядко и от техните родители. „Такова поведение определено ще се отрази върху възпитанието на децата. Така те само се окуражават да мислят, че нашата професия е маловажна“, казва Хазази.

От охранителните асоциации предлагат такива действия да се наказват от закона и да бъдат забранени, точно както се наказват обиди насочени към полицаи, например. Много хора не се съобразяват с работата на охранителите и това пречи за изпълнението на задълженията им.

Print Friendly, PDF & Email