Израелски охранител снимка - "www.haaretz.com"

Израелски охранител
снимка – „www.haaretz.com“

Според експерти по сигурността най-големите молове и търговски центрове в Израел не са с достатъчно охрана, съобщава сайтът Haaretz.com. Това е наистина важен проблем, тъй като моловете в световен мащаб са „любима” дестинация за терористични нападения, бомбени атентати и вземане на заложници – примери за такива случки има много.

Слуховете, в иначе почти параноичната на тема сигурност държава Израел, че молове не са с достатъчна охрана, бяха подхванати от местни медии в последните седмици. За да изпробват дали това е истина, от новинарския сайт Walla! успяха да вкарат фалшива бомба в един от най-големите търговски центрове в Тел Авив. Никой не ги е спрял. Това още повече усили дебатите в страната.

The Azrieli Group, една от най-големите охранителни компании в Израел, направи изявление по темата, че критиките към охраната на моловете се приемат и ще се вземат предвид последните оплаквания. За да се справи с този проблем охранителната компания актуализира своята политика за сигурност, уповавайки се на експертни препоръки и сътрудничество с израелската полиция. Това направиха и други компании, охраняващи големи търговски центрове.

Проблемът не е единствено за търговските центрове. Учудващо защо охраната в Израел намалява. Проблемът не е в охранителните фирми, които в тази страна са на максимално високо ниво, а на самите корпорации, които очевидно искат да пестят от сигурност. В последно време се забелязват все по-малко охранители на паркингите и в различните сгради. И, разбира се, се наблюдава увеличение на престъпленията.

Само 20-30% от банковите клонове са защитени от охрана днес”, казва Пини Шиф, изпълнителен директор на Асоциацията за сигурност и охрана на Израел. Той поясни, че всеки крадец би се насочил към клон в който няма охранители. Шиф каза, че преди средно на всеки 500 кв. м. от общата магазинерска площ в страната е имало по 1 охранител – сега това е средно на около 800 кв. м. „По-малките магазини и клонове на големи вериги просто не наемат охрана”, допълни той.

Въпреки това, колкото и да е странно, не се наблюдава много голям спад в общото търсенето на охранителни услуги. Просто те се търсят в други аспекти. Например, все повече стават обществените поръки за частна охрана от страна на държавата. Освен това между 90 и 100 хил. семейства в Израел са подкрепени от хора, наети като охранители и не е имало значителни съкращения в индустрията.

И въпреки спада, според Пини Шиф полицията и частната охрана в Израел са на много високо ниво и стандартите се покачват все повече и повече. Охранители и полицаи стават все по-опитни хора, а изискванията са строги. Парадоксално е, че докато се покачват изискванията, намалява броят на самите охранители, но за сметка на това качеството на работа е много по-високо. Експертите все пак съветват корпорациите, банките и търговските центрове да не пестят от сигурността и охраната си, защото обикновено това излиза много скъпо.

Print Friendly, PDF & Email