Barack-Obama-lejdd.fr_Белият дома нареди на правителствените фирми да спрат да работят, съобщават американските медии. Тази мярка се приема за първи път от 17 години насам. Конгресът не успя да приеме бюджет осигуряващ финансирането на правителствените агенции и служби. Въпреки това националната сигурност остава от първостепенно значение. Почти всички служби, които са важни за разследването, сигурността и военната готовност на САЩ продължават работа. Включително и въздушния контрол и ядрената енергетика.

Обама изрази разочарованието си от несвършената работа на Конгреса, но заяви, че всички военнослужещи в униформа ще запазят статуса си. „Заплахите към националната сигурност не са спрели и ние се нуждаем от вас. За всички цивилни служители в Министерството на отбраната обаче ситуацията не е такава – голяма част от тях може да бъдат пуснати в неплатен отпуск. Вие и вашите семейства заслужавате по-добро отношение от патовата ситуация, в която изпадна Конгресът. Вашите таланти и отдаденост помагат на нашата армия да бъде най-добрата в света. Ето защо ще продължа да работя упорито с Конгреса, за да възстановим дейността на федералното правителство и да се върнете на работа възможно най-скоро”, допълни президента на САЩ.

Мярката за спиране на правителствените служби ще засегне около 800 000 служители, които ще бъдат изпратени в неплатен отпуск. Въздушния контрол, военните, болниците, ядрената енергетика и други жизненоважни за съществуването служби няма да спрат работа. Но повечето административни агенции, министерства, национални паркове и музеи, дейностите на НАСА, прекратяват за неизвестен период от време работата си. Причината за всичко това е, че администрацията на Обама и републиканската опозиция в Конгреса не успяха да се споразумеят за финансирането на правителството. Подобна ситуация се разиграва последно преди 17 г. по времето на Бил Клинтън когато държавните учреждения спряха работа за 21 дни и това донесе до огромни финансови загуби за страната.

Print Friendly, PDF & Email