sochi2014Русия е изправена пред огромния залог да предотврати всякакви атентати по време на откриващите се днес Зимно олимпийски игри в Сочи, каза президентът на САЩ Барак Обама.

Руснаците са вложили много ресурси за тази цел. Ние сме в постоянен контакт с тях, на ниво правоохранителни органи, армия и разузнаване. Работим постоянно с тях, за да гарантираме, че не само нашите спортисти, а всички желаещи да присъстват на Олимпийските игри са в безопасност“, заяви Обама в интервю за телевизия Ен Би Си.

Освен това Обама прикани въпреки всичко американските спортисти да са бдителни, защото „винаги има рискове”. Американската Агенция за транспортна безопасност временно забрани на пътниците в самолетни полети от САЩ за Русия да внасят в ръчния си багаж всякакви течности, гелове или аерозоли от съображения за сигурност. Тези мерки за сигурност идват един ден след като САЩ предупреди самолетните компании с полети към Русия, че е възможно терористи да скрият експлозиви в туби от паста за зъби.

Президентът вече посочи нужните мерки за сигурност. Ще разчитаме на 40 хил. полицаи и войници“, коментираха от Руския олимпийски комитет и увериха, че всички необходими мерки са взети.

Според експерти въпреки крупните мерки за сигурност заплахите за безопасността не бива да се пренебрегват. Най-голямата заплаха за момента са действията на потенциален атентатор самоубиец.

Олимпийските игри се откриват днес и ще продължат до 23 февруари. Каквото и да стане обаче те завинаги ще бъдат запомнени като най-охраняваното и скъпо спортно събитие в историята до сега.

Print Friendly, PDF & Email