G4S logo 2009 websafe
Подобен материал нe може да не започне с безспорно най-голямата и печеливша фирма  за сигурност в световен мащаб –  Group 4 Securicor (G4S). Това е великобританска компания, която има клонове в 125 държави по целия свят, включително и в България. Тя разполага с над 620 хил. служители, което я прави третия най-голям частен работодател въобще. За подобен род компания е основана сравнително скоро – през 2004 г. G4S има повторна регистрация освен в Лондон и в Копенхаген. През годините тя придобива десетки малки и големи фирми за сигурност в целия свят. Една от най-големите й покупки е за датската фирма  ISS A/S на стойност 5.2 милиарда лири.

За 2012 г. G4S регистрира приходи от 7.51 млрд. лири.  Компанията се занимава с почти всеки тип сигурност и охрана – видеонаблюдение, физическа охрана,  СОТ, изпращане на контрактори в конфликтни зони, охрана на събитие, технологии за сигурност, охрана на големи държавни сгради, обучение по сигурност, противопожарна защита, електронно маркиране и проследяване на престъпници и други. През 2012 г. фирмата стана обект на голям скандал защото не успя да осигури нужния брой охранители за Олимпиадата в Лондон, вместо обещаните 10 000 души, компанията прати 7000. Това допринесе за падането с 9% на акциите й и директни загуби от около 50 милиона лири, плюс изплащане на компенсации за държавата, която се принуди да запълни липсващата бройка с част от армията. В знак на добра воля и извинение G4S дарява 2.5 милиона паунда на военни благотворителни организации.
Securitas_AB_logo.svg

Securitas AB  е една от най-големи компании за сигурност в света и най-голямата в Швеция. Тя има клонове в 50 държави и на 6 континента и над 300 000 служители. Приходите й от началото на 2013 г. са над 580 млн. долара. Компанията е основана през далечната 1934 г. в Хелсингборг, Швеция с първоначално име Förenade Svenska Vakt AB. През 1949 г. компанията започва да се разширява в глобален план и да предлага технологични решения за сигурност. През 1979 г. приема сегашното си име – Securitas – това е римската богиня на сигурността и стабилността. Компанията се занимава със сигурност на дома и бизнеса, с инкасо услуги, проверка на данните, киберсигурност, разследвания, криминалистика, оценки на сигурност, консултации и други. Девизът на компанията е „Integrity, Vigilance and Helpfulness.“.
ADT-Logo

ADT (Alarm Detection Technology) e най-голямата СОТ компанията в САЩ и може би в света. Тя се занимава почти изцяло с алармени системи и осигуряване на охрана за дома и  може би се доближава най-много до това, което ние разбираме за охранителна фирма у нас. ADT разполага с над 62 000 служители в цял свят и над 8.3 млн. клиенти. Основният й конкурент е Protect America, основаната през 1992 г., която се води за най-добрата охранителна фирма в САЩ. Тя е пионер в СОТ системите и технологиите. Любопитно за американския СОТ бранш е, че в страната има конкуренция между над 13 000 активни фирми за охрана на дома и нито една от тях не покрива цялата територия на държавата.

Може би най-голямата и успяла в световен мащаб руска фирма за сигурност е Kaspersky Lab. Компанията е основана през 1997 г. със седалище Москва и офиси в над 30 държави като нейните услуги се използват в около 200 държави. Компанията осигурява компютърната сигурност на над 300 милиона потребители в целия свят и повече от 250 000 кооперативни клиенти. Компанията е в топ 4 на най-добрите и печеливши компании за киберсигурност в света и първата руска компания за сигурност толкова високо в класациите. Тя разполага с 2700 служители и регистрира 612 млн. долара приходи за 2011 г.
Academi_0
Academi, позната преди като  Xe Services LLC и Blackwater USA, е най-голямата компания за контактори в света. Основаната е през 1997 г. и предлага както всякакви обучения на за сигурност в опасни зони, така и частни армии за охрана на най-опасните места в света. Една от компаниите, която изпълнява мисии от името на САЩ в Ирак. Първата й официална мисия, поръчана от държавата, е да опази сигурността край бреговете на Йемен през 2000 г. Компанията разполага с огромен кампус (27 кв./км.) в Северна Каролина, който е снабден с много съоръжения и служи за обучение. Това е най-големият частен полигон в САЩ. Подразделение й е Blackwater Security Consulting, което е създадено през 2002 г. Първата му задача е да осигури 20 свръх-опитни  секретни професионалисти, които да помагат на мисията на ЦРУ да залови и елиминира Бин Ладен. Освен това фирмата е една от малкото наети да се грижат за сигурността в Афганистан. През 2009 г. компанията сменя името си на XE Services LLC, но това трае само до 2о11 г., когато става Academi, заради академията си за войници и експерти по сигурност и големите си полигони, където се извършват всякакви обучения.

Print Friendly, PDF & Email