d28af975-0cc3-40cb-ab89-58ab01ba83c6-460x276Американската Агенция за национална сигурност е сключила таен договор за 10 млн. долара с компютърната фирма за сигурност RSA, която й помагала в шпионажа, научи „Ройтерс“. Това станало ясно благодарение на изтеклите секретни документи, които бившия служител на NSA Едуард Сноудън разкри на света.

RSA е една от най-големите и важни компании в САЩ за компютърна сигурност, която отговаря за справянето с кибер атаки и предпазването от шпиониране на много други големи компании. Тя обаче се изкушила и взела 10 млн. от Агенцията само, за да вгради един грешен код в едно от най-популярните си приложения за криптиране на информация – BSAFE. Този код позволявал на NSA да успее да пробие и разчете вече криптираната тайна информация и така да научи много конфиденциални търговски, фирмени и лични данни. По този начин фирмата правела точно обратното на това, заради което й плащали.

Компютърните експерти и клиентите по света са в шок от случилото се. RSAе уважавана компания с дългогодишна история с борбата си срещу нарушаването на личните данни и кражбата на важна тайна информация.

Print Friendly, PDF & Email