nova-sgradaДо скоро никой не проявяваше интерес около гигантския индустриален комплекс, изникнал в покрайнините на Блъфдейл, окръг Солт Лейк, щата Юта, разказва „Дневник„. Откакто бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разкри мащаба на програмите на американските служби за следене на комуникациите, обаче, мнозина отправиха погледи към планинския район, където през септември Агенцията за национална сигурност (NSA) ще открие най-голямата централа за прехващане на комуникации както в страната, така и в света.

Сърцето на шпионското градче представлява огромна зала със стотици сървъри, които да обработват и запазват приетата информация. Построяването им е струвало над 2 милиарда долара. Те ще се захранват от автономна 65-мегаватова електроцентрала, която годишното ще гълта по 40 милиона долара от джоба на данъкоплатците. Комплексът се намира на територията на бившия тренировъчен лагер на Националната гвардия Camp Williams и ще бъде снабден с всички модерни системи за сигурност. Само контролните инсталации за посетителите струват 10 милиона долара. Стотици свръхмодерни камери за видеонаблюдение, сензори и охранители ще следят всяко движение в и около централата.

Информация за шпионското градче на официалния сайт на NSA липсва. Според списание Wired обаче нейното предназначение е да „прехваща, дешифрира, анализира и съхранява огромни количества комуникации от целия свят„. Целта е това да бъде изключително модерна и мощна централа, която не само да прихваща информация, но и да „разбива“ кодирана информация.

Не се знае и колко е реалният бюджет за централата. 2 милиарда струва само построяването. Предполага се, че са дадени поне още толкова за оборудване, програми, екип и поддръжка. Единствената официална информация казва, че централата се строи като център против кибератаки и други външни заплахи, насочени към САЩ.

Print Friendly, PDF & Email