Снимка – nytimes.com

Нова технология е на път да промени сигурността по летищата, съобщава SecurityMagazine. Става въпрос за уникален нов скенер, който може да различи всяка една течност и да определи дали в нея има експлозивни материали.

Системата е наречена MagRay и използва магнитен резонанс и рентгенови лъчи, за да сканира всяка течност, която пътниците носят. Ако тя влезе в експлоатация ще бъде по-удобно за пътниците, които ще могат да носят течности в ръчния си багаж и най-вече – ще намали до голяма степен шансът да се внесе какъвто и да е било експлозив в самолета. Например опасната запалима течност нитрометан много трудно би могла да се различи от бутилка бяло вино. Не и ако мине през скенера MagRay, обаче.

Всяка течност има свои уникален, но трудно уловим, „подпис”. Системата е научена да различава подписите на почти всички познати течности и да ги определи като „доброкачествен” или „заплаха за сигурността”. Течността може да бъде сканирана през всякакви повърхности в които е налята – бутилки, термоси и т.н. Самото сканирани не влияе по никакъв начин на самата течност и нейните качества. Крайната цел на новата технология е след време тя да бъде разположена по повечето летища и да може и течностите, които пътниците носят, да не отиват винаги в боклука, както до сега.

Print Friendly, PDF & Email