328065_UK NCAНова агенция ще се бори с организираната престъпност във Великобритания, съобщава „Ройтерс”. Агенцията ще бъде предназначена единствено за противодействие на криминални организации, които застрашават националната сигурност на страната.

Тя беше отворена официално вчера, носи името „Национална агенция по престъпността” (NCA) и е нещо като еквивалент на американското ФБР. Нейното предназначение е да се бори с организирани престъпни групировки, икономически престъпления, кибератаки, гранични нарушения и педофилия. Подходът й ще бъде по-твърд и агресивен, защото това е единственият начин да се противодейства на „големите играчки” в престъпния свят.

За генерален директор на агенцията е назначен Кийт Бристоу, който обеща да подобри отношенията с частния сектор, за да действат заедно срещу престъпния свят. Стратегията на NCA приема и четирите направления използвани в британския подход за борба с тероризма – преследвай, предотвратявай, подготви се и защитавай. Според министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей целта на новата агенция е не само да разследва и уличава престъпни групировки, но и да ги разбие завинаги.

NCA поема задълженията на предшественика си, SOCA, който Джеймс Камерън реши да замени след идването си на власт, заради неефективността му. Според политическата опозиция обаче NCA е същата агенция, но с ново лице, а разликата е минимална и формална. Директорът Кийт Бристоу обаче заяви, че агенцията има изцяло нова стратегия и ще смени подхода на полицията към организираната престъпност. Според проучвания във Великобритания има около 37 000 лица, в общо 5 500 групи, които се занимават с организирана престъпност. Целта на NCA ще бъде да противодейства на тях, а не да се занимава с тероризъм.

Print Friendly, PDF & Email