LukosСлед като наскоро ви запознахме с руския патрулиращ робот „Трал патрул“ и с английския охранителен робот „Линда“, сега ви информираме и за разработка на Франция. Нов робот ще се бори с престъпността и ще бди за охраната на обектите. Той вече е в продажба във Франция. Роботът е съвместна разработка на фирмата Abankos robotics, на изследователски център и на завод, разположен в град Ромонвил-Сент-Ан в югозападната част на страната.

Размерите на робота Lucos не са големи. Корпусът му от 50 кубически сантиметра е разположен върху четириколесно шаси. Общото тегло на устройството е 15 килограма. Роботът е оборудван с телевизионни камери и може да работи при температури в диапазона от минус 20 до плюс 40 градуса по Целзий. Апаратът е защитен от въздействието на климатичните условия и може да работи при дъжд и сняг.

Lucos може да преодолява наклони от 40 градуса и да се движи с 10 километра в час. Роботът използва WiFi връзка и може бързо да се придвижи до мястото на произшествието при сигнализация на датчиците вследствие на несанкционирано проникване в охраняеми обекти. Според производителите апаратът значително ще снижи разходите по охраната на много фирми. Неговата цена е 17 хиляди евро. По желание на клиента устройството може да бъде допълнително снабдено с инфрачервени термични камери, с електронни детектори на газове и с Гайгерови броячи.

Print Friendly, PDF & Email