Снимка - "Телеграф"

Снимка – „Телеграф“

Месец преди откриването на Зимните олимпийски игри, властите в Русия започнаха да организират невиждани  мерки за охрана и безопасност. От днес влизането на автомобили в сравнително големия 350-хиляден град Сочи ще бъде контролирано, а достъпът до града на автомобили, които не са на граждани, е забранен без специално разрешително.

Въвеждат се ограничения и в корабоплаването в Черно Море. Около 37 хил. полицаи и войници ще бъдат мобилизирани в Сочи по време на игрите. Наблюдението ще се извършва чрез дронове, подвижни камери и дори сателити от Космоса, съобщи министърът на извънредните ситуации на Русия Владимир Пучков. Освен това военните ще разположат в Сочи и зенитни комплекси „Панцир-С1“, ново поколение ракети земя-въздух.

Всички комуникации по време на Олимпиадата ще бъдат следени от Федералната служба за сигурност, благодарение на специална система. Новите разпоредби влизат в сила месец преди Олимпийските игри (7-23 февруари) и ще важат до 23 март, седмица след закриването на Параолимпийските игри (7-16 март). Олимпиадата в Сочи е най-голямото международно събитие, организирано от Русия след разпадането на СССР през 1991 г. Опасенията за атентати по време на игрите се засили заради двете камикадзе атаки във Волгоград, при които загинаха 34 души.

Зимните олимпийски игри в Сочи често се наричат иронично „Игрите на Путин”, заради желанието на руския президент да покаже на света на какво е способна държавата му. Игрите ще струват 37 милиарда евро.

Print Friendly, PDF & Email