France Jewelry HeistПуснаха колосална награда от 1.3 милиона долара за информация, която допринесе разкриването на това, което се смята за най-големия диамантен обир в света, съобщи NBC News. Наградата е за залавянето не маскирания въоръжен крадец, който открадна диаманти на приблизителна стойност 136 милиона долара от „Carlton Intercontinental Hotel“ в Кан, Франция. Наградата е предложена от британската застрахователна компания „Лойдс“.

Сумата ще бъде изплатена на първия човек, който предостави информация, която ще помогне за намирането на бижутата. При обира на 28 юли тази година беше отмъкната скъпоценната колекция на израелския бижутер Лев Левиев. Откраднати бяха общо 72 пръстена, обеци, колиета и други бижута, всички инкрустирани със скъпи диаманти.

Крадецът е влязъл в залата където са били изложени диамантите през балкона, извадил пистолет и заплашил трима частни охранители, двама продавачи и мениджър по продажбата, след което избягал по известния булевард „Карлтън“. Това е втората голяма кражба на диаманти в Кан за тази година, след като преди 2 месеца, по време на филмовия фестивал в града, отново от хотел, бяха откраднати бижута на филмови звезди. 
От застрахователната компанията се надяват, че ще възстановят поне част от бижутата защото много хора биха искали да вземат голямата награда и биха докладвали ако някой се опита да им предаде част от диамантите. През 2008 г. същата фирма предложи награда от 1 млн. долара за информация за обир на диаманти на стойност 105 млн. от магазин в Париж. Благодарение на информацията от хора желаещи наградата, бяха възстановени повече от половината откраднати бижута.

Print Friendly, PDF & Email