откраднати оръжияКолосалната бройка от над 190 000 бойни оръжия са били откраднати или изчезнали само за 2012 г., съобщава доклад от американското бюро за огнестрелните оръжия, алкохола, цигарите и взривните вещества (Bureau of Alcohol Tobacco Firearms and Explosives). Това е първата подобна публична отчетност на бюрото.

Преобладаващото мнозинство от изчезналите оръжия са били откраднати – 183 600. Този брой се е увеличил чувствително от 2010 г., когато бройката е била 145 300. Въпреки това бюрото казва в доклада си, че „кражбите на огнестрелно оръжие все пак намаляват, спрямо миналото десетилетие”. В своя доклад ATF предупреждават и за нещо друго – че това съвсем не е реалната бройка на откраднатите и изчезналите оръжия и истинските цифри сигурно са още по-плашещи. Много закупени и откраднати оръжия са недекларирани, а не малко хора въобще не съобщават на властите за изчезнало оръжие. Затова просто няма начин да се знае реалната бройка.

Това е опасно, защото лица, които разполагат с откраднато, нерегистрирано оръжие, са много по-склонни да извършват престъпления, от колкото ако знаят, че са със законно притежавано оръжие, което е проследимо. От бюрото предупреждават всеки, който изгуби, по какъвто и да е било начин, оръжието си, да предупреди за това властите, за да си нямат после големи главоболия.

Print Friendly, PDF & Email