1945175Япония е силно обезпокоена от големия брой хакерски атаки насочени срещу държавните й институции, съобщава bTV. Според анализатори Япония редовно става жертва на атаки с шпионски вируси.

Статистиките са фрапиращи. За 2012 г. са отчетени над  1 милион и 80 хиляди компютърни атаки, което прави по около 3000 нападения дневно! Още по-стряскащ е фактът, че тези атаки са се увеличили със 100% от предходната година. През 2011 г. са отчетени 660 000 нападения.

Наблюдаваме рязък пик на целенасочени хакерски атаки към японското правителство, така че е първостепенно значение е спешно да повишим нашата способност да се справяме с тях”, обясни Сатоши Муриками, компютърен анализатор.

На огромния брой атаки противодейства малък, но професионален екип от компютърни специалисти. Той обаче не може да се справи с всичко. Заради тази, буквално кибервойна, правителството приравни защитата на киберпространството към защитата на националната територия, въздушното пространство и морската акватория.

Нашите специалисти са наясно със заплахата, когато тя е физическа. Те знаят как Япония да отвърне, ако страната е нападната например с ракета. Но при кибер-атака те нямат и идея какво да правят. Те не знаят дали една такава атака е военна заплаха и как да й отвърнат, ако наистина е така”, посочи Ицуро Нашимото, директор на компютърна компания.

Правителството създаден национален координационен център. Сформиран е и екип от 100 компютърни специалисти и анализатори, които да водят „сраженията“ в кибер-пространството където, за разлика от конвенционалната война, атаката може да дойде и от другия край на света.

Print Friendly, PDF & Email