siriaЧленовете на комисията по външни работи в американския Сенат са постигнали съгласие по текста на проект на резолюция, разрешаваща американска военна интервенция в Сирия,  съобщават световни агенции. Документът забранява изпращането на сухопътни сили в Сирия. В него е заложен 60-дневен срок на военните действия в близкоизточната страна. Този срок може да бъде удължен еднократно с 30 дни в зависимост от обстоятелствата.

Очаква се комисията да подготви и гласува резолюцията в сряда, а пълният състав на Сената и Камарата на представителите да започнат разглеждането й не по-рано от 9 септември.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл каза, че няколко ключови съюзници в региона силно подкрепят провеждането от САЩ на военни действия срещу Сирия. Хейгъл каза пред сенатската Комисия по външните работи, че Франция, Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ и други в региона са важни партньори при евентуални американски действия.

В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че не изключва да даде съгласието си за военна операция в Сирия, в случай че вината на Дамаск бъде доказана. Той каза обаче, че единствено Съветът за сигурност на ООН може да санкционира интервенция в Сирия. Русия засега не приема доказателствата на САЩ, че режимът на Башар Асад стои зад атаката с химическо оръжие и заедно с Китай блокира постигането на съгласие за обща реакция на международната общност. Все още се очакват резултатите от разследването на ООН.

САЩ вече обявиха, че е готов и със стратегия, която да разшири възможностите на сирийската опозиция.

В същото време постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви пред телевизия Си Ен Ен, че решението на Обама за военен удар по Сирия е лишено от смисъл, защото ще доведе до гибелта на хиляди невинни хора.

Print Friendly, PDF & Email