cybercrimeЦената, честотата и времето за решаване на кибератаки продължават да растат за четвърта поредна година, сочи изследване на института в Понемон.

От института направиха изследване, базирано на компании и организации в САЩ, които показаха изключително плашещи статистики. За 4 години щетите нанесени от киберпрестъпления са се вдигнали със 78%. Още по-стряскащ е фактът, че времето, необходимо да се противодейства на атаката и после възстанови работният процес, отнема 130% повече, от колкото преди 4 г. Кибепрестъпниците стават все по-нахални, все повече и все по-добри.

От големите компании и организации, които са влезли в изследването на Понемон, всяка една от тях е дала средно 11.56 млн. долара, за да се справи с кибератаките, насочени към нея. Обхватът е между 1.3 и 58 милиона щатски долара, но нито една от изследваните компании не е дала под милион. Става въпрос за наистина големи корпорации, но дори за тях това са големи загуби, а кибератаките не подминават и малкия и среден бизнес.

Хората отговорни за изследването коментират, че за четвърта поредна година наблюдават ефекта от опита на организациите и компаниите да спестят от киберохрана и сигурност. Да се наемат специалисти и технологии, които да противодействат на кибератаки е скъпо, но щетите от самите атаки са още по-скъпи. Те съветват да не се пренебрегва тази заплаха и да се вземат мерки навреме.

В допълнение института направи изследване за киберпрестъпленията в Япония, Австралия, Великобритания, Германия и Франция. В тези страни щетите от кибеатаки са в пъти по-малки от САЩ, където това е огромен проблем, но въпреки това те продължават да растат и стават опасни с всяка изминала година. Скоро за компаниите компютърната сигурност ще стане по-важна и скъпо платена от физическата, коментират специалисти.

Print Friendly, PDF & Email