Снимка: www.abine.com

Снимка: www.abine.com

Охранителните фирми по света започват да се модернизират все повече. Пресен пример за това е новината, съобщена от Theprovince.com, че канадската частна охранителна фирма „Westridge Security Ltd” ще стане една от първите в бранша, които използват дронове, за да осигурят сигурността на своите клиенти.

Фирмата се намира в Британска Колумбия, най-западната и една от най-големите провинции на Канада. Дроновете трябва да бъдат готови за експлоатация в рамките на няколко седмици и все още са в очакване за разрешение за полети от „Транспорт Канада”. Те ще помагат за спасителни дейности, борба с пожари и много други.

Собственикът на охранителната фирма Джон Грифитс подчерта, че дроновете няма да бъдат използвани за нерегламентирано видеонаблюдение,  а за други работи, свързани с дейността на Westridge Security Ltd. „Ако дронове се използват за шпиониране, това е Big Brother. Изключение прави единствено ако има изрично законно разрешение за това. На нас не ни е разрешено да прелитаме над жилищни райони.”, коментира Грифитс.

И наистина на дроновете няма да им бъде разрешено да прелитат над населени места с включени видеокамери. Това правило няма да важи единствено в случай на непредвиден сценарий, например ако пожарни екипи поискат снимка от някоя горяща къща.

Компанията е купила няколко вида различни дронове за различни цели, всичките произведени в САЩ. Някои от тях могат да носят товари, други издържат на висока или ниска температура. Оборудвани са с инфрачервени камери, навигационни светлини, както и специални звукови аларми с които да се предупредят хората за присъствието на дрон във въздуха.

Print Friendly, PDF & Email