climate_change_encyclopaediaЗа изключително интересно изследване съобщава SecurityMagazine. Става въпрос за твърдението на Маршал Бъркли и неговия екип от Калифорнийския университет, където е проведено проучването, че промените в климата в целия свят, са силно свързани с увеличаване на насилието – кражби, убийства, военни конфликти и т.н.

Учените от университета установили, че дори малки промени в температурата  са свързани с повишаване на престъпността. Екипът твърди, че с настоящите прогнози за осезаемо изменение на климата – светът може да стане по-жестоко място.

Тази връзка се наблюдава във всички континенти по света. Връзките, които намираме между промените в климата и конфликтите, често се оказват много големи“, казва Бъркли.

За да изкажат подобни смели твърдения, изследователите са направили над 60 проучвания от целия свят, с данни обхващащи стотици години. Техните примери включват увеличаването на домашното насилие в Индия и скока на нападения, кражби, изнасилвания и убийства по време на горещините в САЩ. В доклада се дават и други, още по-мащабни примери, като етнически сблъсъци в Европа и граждански войни в Африка. Изследователите не твърдят, че промяната в климата е единствената причина, но според тях тя също има не малко значение.

В момента учените се опитват да разберат на какво се дължат тези резултати. Според тях както икономически причини карат хората да се включат в протест или бунт, така и климата може би влияе по някакъв начин. Бъркли твърди, че в случая става въпрос по-скоро за физиологическа основа, тъй като някои проучвания доказват, че топлината прави хората по-склонни към насилие.

Print Friendly, PDF & Email