2743817188Израелските частни охранители могат да останат без оръжие, заради спорен нов закон в страната, съобщава haaretz.com. Наскоро приетият закон за безопасност на оръжията гласи, че охранителите не могат да носят оръжията си в дома си, но в същото време трябва да си купят специални сейфове на работното място, където да ги съхраняват. Според тях това създава големи затруднения. Затова израелските частни фирми заплашиха правителството, че ще обезоръжат всичките си охранители ако законът не бъде забавен.

Израелската асоциация за сигурност поиска от министерството да отложи прилагането на закона, който трябва да влезе в сила следващата седмица. Има огромни недоразумения кой трябва да плати тези сейфове и къде трябва да бъдат сложени те. Например ако един охранител работи в супермаркет къде ще е сейфа и кой ще даде парите за него – охранителят, фирмата или супермаркета? Тези неща не се казват в закона. Друг проблем е, че за една седмица е безумно да се закупят и монтират толкова много сейфове. Обикновено срокът за продаване, сертифициране и монтиране на такъв сейф отнема около 60 дни за фирмите, които имат договори с доставчици. В резултат на това компаниите няма да могат да изпращат въоръжени охранители ако срокът за новия закон не се разсрочи.

Правителството обаче не приема исканията на браншовите асоциации. Според него те са имали достатъчно време, защото законът е бил одобрен още преди 3 месеца. Затова и срокът няма да бъде удължаван. Освен това от правителството заявиха, че не се интересуват от това кой ще плаща сейфовете и за това фирмите и обектите трябва да се договорят самостоятелно. Аргументът е, че правителството не се намесва в бизнес спорове.

Print Friendly, PDF & Email