Снимка - newsfiber.com

Снимка – newsfiber.com

Руските власти издирват терористка от Дагестан, която е успяла да премине през всички контролни пунктове и мерки за сигурност в Сочи, съобщава NBC. Нейни снимки се разпространяват във всички транспортни центрове и хотели в града.

Заподозряната терористка е Рузана Ибрахимова, известна като Салима.  Тя е била съпруга на убития през 2013-та бунтовник Шамил Магомедов. Смята се, че Салима е свързана с терористичната група „Имарат Кавказ“ на Доку Умаров, който е враг номер едно на Русия. Напомняме, че Умаров вече заплаши „сатанинските”, както ги нарече, Зимни олимпийски игри в Сочи.

Според описанието Салима е силно разпознаваема – има 10-сантиметров белег на едната буза, саката е с лявата ръка и има изразено куцане. Руските спецчасти са информирани за нейното пристигане още от началото на месеца. Освен нея се проверяват още 3 потенциални жени ислямистки атентаторки, известни като „черните вдовици”.

Междувременно преди два дни, с видеопослание, двама представители на ислямистката групировка „Вилаят Дагестан“ поеха отговорност за двата атентата във Волгоград и обещаха да повторят, но още по-кръвопролитно, нападенията и в Сочи.

По този повод Егений Сатановский – ръководител на руския институт за Близкия изток каза, че терористичните нападения във Волгоград нямат нищо общо с Олимпиадата в Сочи. „Поръчителят ни е известен и това е разузнавателното управление на Саудитска Арабия с цел да се повлияе на руската позиция за Сирия. Видеопосланието е дезинформация, която цели да отвлече вниманието от истинските организатори и извършители на терористичните нападения във Волгоград. Явно следствието е много близо до тяхното разкриване„, заявява още той.

Print Friendly, PDF & Email