Снимка -theguardian.com

Снимка -theguardian.com

Испания ще поиска помощ от ЕС за охраната на границите си, съобщава Дневник. Масовите опити за нелегално пресичане на испанската граница изправиха пред проблеми силите за сигурност в страната, които казаха, че не са екипирани  достатъчно добре, за да се справят с наплива от 30 000 души, изчакващи в Мароко удобен момент да се прехвърлят през границата. От правителството коментираха, че отговорността за охраната на границата трябва да бъде споделена с останалите членки на ЕС.

Напливът към Испания е голям. Само този понеделник 150 души успяха да пресекат границата около испанския анклав Мелия, разположен на северноафриканския бряг на Средиземно море. В началото на месеца 15 души се удавиха, опитвайки се да избягат от силите за сигурност. Тогава испанската охрана стреля с гумени куршуми в опит да спре пришълците през границата.

Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас потвърди, че са били използвани гумени куршуми, но отрече те да са причина за смъртните случаи край Сеута. Мароканските власти съобщиха за намерени девет тела на удавили се мигранти, а испанските – за пет. Еврокомисарят за вътрешните работи, Сесилия Малмстрьом, осъди тактиката на испанските сили за сигурност и подчерта, че страните членки на ЕС, трябва да съблюдават договорените правила при охраната на националните граници. Говорител на Европейската комисия каза вчера, че не е започнало официално разследване на случая и че комисията все още очаква формално искане от Мадрид за помощ.

Print Friendly, PDF & Email