Снимка -  sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Специалисти по компютърна сигурност от американската компания Пруфпойнт  съобщиха, че са разкрили редица хакерски атаки на електроуреди и предмети, свързани с интернет – включително и един хладилник, съобщава „Франс прес”.

Според Пруфпойнт  вероятно става въпрос за първата документирана кибератака, извършена срещу т.нар. „умни уреди” – неща от бита ни, свързани с интернет или смартфоните ни. Уреди, които тепърва ще навлизат в ежедневието на голяма част от човечеството.

Хакерите са успели да проникнат в компютърните системи на различни предмети като телевизори и други. Чрез тази атака те успели да създадат интернет платформа, от която да могат да изпращат стотици хиляди спамове и имейли с вируси или със злонамерен софтуер в тях. Над 750 000 имейла със злонамерен софтуер са били изпратени между 23 декември и 6 януари на компании или физически лица по целия свят.

И макар да звучи смешно и забавно експерти по сигурност ни обявяват, че след години тези атаки могат да бъдат голям бич за модерното общество. Представете си какво ще стане ако след време хакери поемат контрол над почти автоматизирания ви дом. Така ще могат да отварят врати, да включват и изключват уреди, дори да натоварят електрическата система, предизвикват пожари, наводнения и много други. Преди време писахме друга подобна новина, където специалисти откриха пропуск в сигурността на супер умна тоалетна чиния

Print Friendly, PDF & Email