_53984068_012419574-1Частната охрана в Гватемала нараства все повече и става все по-популярна. Държавата и най-вече столицата се слави с голяма престъпност и животът там е свързан с много опасности. Охранител в тази страна е изключително популярна и търсена професия.

За съжаление, именно заради голямата опасност и факта, че непрекъснато се търсят охранители на всичко, в страната има изключително много неподготвени кадри. Буквално всеки може да стане охранител. В страната професията е свързана с много опасности за здравето и живота. А най-лошото е, че почти всички охранители имат и употребяват огнестрелно оръжие, най-често без да имат нужната квалификация за това.

Шокиращи цифри показват, че в Гватемала има над 150 000 охранители, много от тях дори не са записани по документи като такива. За сметка на това полицаите са едва 25 000. Разликата е огромна.

Според ООН Гватемала е една от страните с най-голяма престъпност в света. Само за седмица в столицата стават средно около 40 убийства. Вместо да се направи нещо от държавата обаче и да се наемат професионални охранителни фирми на високо ниво, в страната се наблюдава буквално извращение на думата „охрана”. Положението е толкова фрапантно, че почти всяко заведение за бързо хранене, ресторант, офис, магазин и дори фризьорски салон разполага с въоръжен охранител. И най-малките предприятия наемат хора с оръжие, които да ги пазят, заради огромната престъпност и бедност. Разбира се, охранителите получават изключително ниско заплащане, затова и обикновено са ненадеждни. Дори напротив, с оръжие в ръка те стават опасни.

Гражданите на Гватемала твърдят, че престъпността е по-лоша дори от времето на 36-годишната  гражданска война, която приключва през 1996 г. и взима над 200 000 жертви. Виновници за това са огромните наркокартели, които буквално задушават и спират развитието на почти цяла Латинска Америка. В много от страните на континента първата власт е именно мафията, а насилието, убийствата, кражбите и корупцията е ежедневие.

Заможните жителите на Гватемала казват, че винаги наемат частни охранителни фирми да ги пазят от покушение или отвличане, защото полицията не може да свърши тази работа. Затова и по улиците на страната редовно се забелязват бронирани автомобили с въоръжени охранители.  Дори децата на по-богатите не се предвижват 24 часа с охранители. Много семейства не смеят да отидат дори до магазина без няколко мъже с черни костюми, големи оръжия и слушалки да ги следят неотлъчно.
Private_security_guard_Guatemala03
Именно заради това огромно търсене стандартите на охранител за изключително ниски. Най-често, освен професионалните бодигарди за богати, пазачи стават буквално селяни от провинцията, които нямат по какъв друг начин да изкарват прехраната си. На тях им се дава смъртоносно оръжие и им се казва да стрелят винаги когато се наложи. Няма обучение и кой да ги спре.

През 2010 г. правителството прави опит да регламентира охранителния бранш и издава закон според който всички охранителни фирми трябва да се регистрират и контролират от държавата. Да се изградят стандарти и лицензи. Фирмите, които са извън закона ще бъдат затворени и глобени с гватемалска валута равна на около 13 000 долара, а собствениците им ще бъдат заплашвани с до 12 г. затвор. Но 3 години по-късно едва 140 фирми са регистрирани. Бройката е десетки пъти по-голяма. А глобите и санкциите на физически лица от страна на държавата са точно нула.
Guatemala_2010_03_17_Guards
Да, охраната е изключително важна и винаги е вариант когато полицията не върши работата си, или просто искаме допълнителна сигурност. Такъв е и случаят в американския град Оукланд, където жителите на града решиха да поемат нещата в свои ръце. Престъпленията там станаха толкова големи, а полицията толкова бездействена, че гражданското общество нае десетки охранителни фирми, които да бдят за сигурността и да се справят с престъпността. Случаят с Гватемала обаче не е такъв. Там охраната буквално се е превърнала в извращение. Не всеки може да стане охранител и не всеки има нужните качества за това. Най-вече когато става въпрос за огнестрелно оръжие.

Охранителната фирма трябва да предлага високо качества, да отговаря на определени стандарти, да се контролира от органите на реда и да върши реална работа. В Гватемала няма нищо подобно. Там охранител става буквално всеки, частните фирми правят каквото си искат и не се регулират от никого. По този начин се постига точно обратния резултат – охранителя става по-опасен за обществото, от колкото е полезен. Гватемала е пример за не подражание и за това какво не трябва да се нарича охрана. Но ние не можем да обвиним хората в страната за това. Когато живееш в държава, където животът на теб и близките ти е застрашен всеки ден, когато се чудиш дали ще намериш дома си непокътнат всеки път когато се  прибираш и когато полицията не прави нищо, за да промени това, единственото, което ти остава е да наемеш частна охранителна фирма. Колкото и лоша да е тя.

Print Friendly, PDF & Email