gondola1Инсталират GPS системи на венецианските гондоли заради съображения за сигурност, съобщава SecurityMagazine. Трафикът по „водните пътища” на Венеция ще бъде стриктно следен и регулиран.

Решението за това е взето заради зачестилите случаи на сблъсъци и инциденти по пренатоварените от гондоли венециански канали. Последната капка за взимането на тези мерки беше наскоро станалата катастрофа  между гондоли при която загина известен немски професор.

От управата на града са възложили на собствениците на над 5000 гондоли да инсталират GPS система на лодките си. Досега гондолите бяха снабдени единствено с регистрационни номера за идентификация, които обаче не можеха да бъдат видени от камерите за видеонаблюдение. Това правило важи в пълна сила и за „водните таксита”.

Кметът на Венеция заяви, че трафикът във водите на града достигат опасни нива, особено по време на натоварения летен сезон. Така само в един от най-известните мостове на града за около 10 часа през лятото преминават 1600 лодки. Сега гондолиерите ще бъдат следени чрез GPS. По този начин лесно ще се регулира трафика и ще се следи за нарушения и… превишена скорост.

Print Friendly, PDF & Email