Снимка на самата камера. Надписът "видеонаблюдение" автоматично отказва закононарушителите

Снимка на самата камера. Надписът „видеонаблюдение“ автоматично отказва закононарушителите

Уникална камера за видеонаблюдение против престъпници използват служители и охранители на веригата магазини за замразена храна  „Iceland”. Дънкан Майлс, ръководител на охраната в голямата верига, обяснява как тази технология помага за опазването на реда и сигурността.

Преди специалните камери да влязат в сила, нападенията срещу персонала, включително физически атаки, кражби и вербални нападения, непрекъснато са се увеличавали. Според Дънкан Майлс около 80% от всички „атаки” към персонала са идвали от крадци и недоволни клиенти. Охранителите във веригата е трябвало да предприемат мерки, за да се прекратят нарастващите престъпления и атаки към работниците и физическото имущество на веригата.

Решението дошло след като компанията снабдила всички свои служители със специални преносими камери за видеонаблюдение на фирмата Pinnacle Response. Камерите PR5 нямат жици, бутони или екрани и разполагат с разделителна способност  720p, снимат със скорост 30fps, имат голяма памет за запис, а батериите им  издържат до 5 часа работа. Безжичните камери тежат 120 грама и се щракват лесно на униформите на охранителите. Те имат голям ъгъл на видимост и обхващат всичко, което вижда и самият охранител. Така никой закононарушител не може да се измъкне от взора им. Освен това записват и звук.

Камерите първоначално са изпробвани в няколко магазина на веригата и статистиките показвали голям спад на престъпленията в тях. Предимствата са големи – тези камери записват кристално ясен звук и видео, освен това са леки и имат заплашителен вид. В случай на нарушаване на реда, записите служат за доказателствен материал и обратната връзка с полицията става много по-лесна. Освен това щом повечето закононарушители видят преносимите камери, закачени за униформите на охранителите, се отказват от намеренията си и не създават никакви допълнителни проблеми. В момента 70 от магазините на веригата са снабдени с подобни камери, а скоро се очаква още 120 да бъдат. Според охранителите, благодарение на тези малки джаджи, са предотвратени много кражби и скандали, които иначе са щели да прераснат в по-сериозни конфликти.

Print Friendly, PDF & Email