Страхотна карикатура на логото на NSA

Страхотна карикатура на логото на NSA

По-голямата част от американците смятат, че правителството на САЩ прекалява с мерките за сигурност и са недоволни от шпионажа, съобщава SecurityMagazine. Твърдението идва от изследване, направено от The Associated Press-NORC Center.

Близо 60% от анкетираните американци са се противопоставили и са изказали недоволството си от събирането на данни на NSA (американската Национална агенция по сигурност). Припомняме, че наскоро в САЩ станаха огромни скандали, след като беше разкрито най-мащабното шпиониране в историята на човечеството. Оказа се, че NSA е следяла милиони граждани на Щатите, за да „противодейства на тероризма”.

Според голяма част от американците този мащабен шпионаж трябва да се контролира. Макар американците да са почти параноици на тема тероризъм, се оказва, че голяма част от тях стават все по-недоволни от нарушаването на човешките им права и следенето. Анкетираните твърдят, че понякога е необходимо да се жертват тези права, в името на борбата с тероризма, но за това все пак трябва да има някакви граници.

71% от американците не искат правителството да може да подслушва и следи телефоните без съдебно разрешение. 62% се противопоставят на това да се чете свободно електронната поща без разрешение. И едва 34 на 100 от гражданите на САЩ дават зелена светлина на правителството в свободното събиране на данни.

Явно дори не всички американци са съгласни да живеят в „1984”.

Print Friendly, PDF & Email