Генералният щаб на турската армия минава на подчинение на министъра на отбраната. Това е заложено  осмият поред указ на президента Реджеп Ердоган.

Според въпросния указ Министърът на отбраната може да бъде освободен по решение на президента, който освен това е и глава на изпълнителната власт. По този начин най-голяма армия в НАТО ще бъде подчинена на цивилното ръководство на политически фигури, а не на командирите в униформа.

Преструктурира се и Висшият военен съвет, където се вземат решенията за кариерното развитие на военнослужещите, и Съветът за национална сигурност. До този момент членовете на Висшия военен съвет, който се ръководи от президента, бяха началникът на ГЩ, командирите на родовете войски и още четирима цивилни министри.

Вече към тях ще се добавят и вицепрезидентът на страната Фуад Октай, министърът на образованието Зия Селчук и министърът на финансите Берат Албайрак.

По-рано през месеца към президенството бяха прехвърлени няколко от най- ключови структури от сферата на сигурността, включително и най-важната: Националната разузнавателна организация, Управлението по военна индустрия и други.

Print Friendly, PDF & Email