Затвор Oakwood Снимка -www.theguardian.com

Затвор Oakwood
Снимка -www.theguardian.com

Частната охранителна фирма G4S успя да се справи със сериозни смущения избухнали в Oakwood, най-големият затвор във Великобритания неделя вечер, съобщава „Гардиън”. Затворът помещава над 1500 затворници категория C. От охранителната фирма отказват подробности на инцидента, но казват, че той е бил сериозен и може да са били използвани оръжия.

Говорител на G4S каза, че инцидентът започнал рано вечерта в едно от крилата на затвора. От фирмата обаче спазили „стандартните процедури”, предварително планирани и подготвени за подобни ситуации и успели да се справят със затворниците до към 2 часа тази сутрин. „Сега ще се проведат разследвания от полицията. Би било неуместно да се коментира преди те да бъдат завършени”, каза говорителя на най-голямата охранителна фирма в света.

Затворът е скандално известен във Великобритания от миналата година, когато медиите разпространиха интервюта със затворници, които казаха, че там е много по-лесно да се сдобиеш с наркотици, от колкото със сапун. Въпреки отказа на полицията и G4S да коментира обаче, от специална Facebook страница, създадена за по-безопасни условия на труд на служителите на затвора, става ясно, че в един момент „цялото крило е било загубено и контролът е взет от затворниците”.

Print Friendly, PDF & Email